Meer dan Zoet alleen – Zoete Aardappel

20140521_194247
Zoals ik al aangaf is de allerbelangrijkste reden om de zoete aardappel de volgende keer dat je bij de Toko, Supermarkt of op de markt bent mee te nemen is omdat het ontzettend lekker is. Een tweede goede reden zijn de gezondheidsvoordelen van de zoete aardappel, daar kun je namelijk mee thuis komen!

Hieronder volgen er een paar op een rij..

– Zoete aardappelen vormen een uitstekende bron voor vitamine C. Tweehonderd gram is al voldoende voor 65% van de dagelijks aanbevolen intake. Er wordt vaak onterecht aangenomen dat vitamine C alleen voor onze weerstand van belang is. Deze vitamine speelt namelijk ook een belangrijke rol bij de opbouw van onze tanden en botten, bij onze spijsvertering en bij het aanmaken van bloedcellen. Daarnaast helpt het bij het aanmaken van collageen wat belangrijk is voor wondherstel en de elasticiteit van onze huid.

– Naast vitamine C bevatten zoete aardappelen ook veel vitamine B6 die onder andere helpt bij de afbraak van homocysteine. Dit is een soort restproduct wat vrij komt bij onze stofwisseling. Als dit onvoldoende wordt afgebroken kan dit tot hart en vaatziekten leiden.

– En dan zijn we nog niet klaar met de vitamines. Vitamine D, normaal vaak verkregen uit zonlicht, is van groot belang voor een goede werking van ons immuunsysteem. Een tekort aan vitamine D kan ervoor zorgen dat we minder energie hebben, somber zijn. Daarnaast helpt vitamine D onder andere bij de aanmaak van botten, zenuwen, huid en tanden.

– Naast de bovenstaande vitamines bevatten zoete aardappelen ook ijzer en magnesium, beide belangrijke mineralen voor ons lichaam. IJzer is o.a. belangrijk voor het aanmaken van rode en witte bloedcellen, ons immuunsysteem en het kunnen omzetten van eiwitten. Magnesium helpt bij de weerbaarheid tegen stress. Het is tevens van belang voor hart en bloedvaten, botten, spieren en ons zenuwstelsel. Een tekort kan leiden tot krampen, spierpijnen en vermoeidheid.

– Ondanks de zoete smaak van zoete aardappels zorgt het niet voor een piek in ons bloedsuiker. Wanneer we bijvoorbeeld snoep of chocolade eten zorgt dit voor een kortdurende en snelle stijging van ons bloedsuiker. Het lichaam maakt dan als reactie insuline aan wat ervoor zorgt dat het bloedsuiker weer even snel daalt, waardoor we snel weer trek krijgen.

– De oranje variant van de zoete aardappel (je hebt ook witte) bevat bèta caroteen. Zoals bekend heeft deze stof een positieve invloed op onze oogfunctie en heeft het een zeer positieve invloed op ons immuunsysteem.

Mochten de bovenstaande redenen je nog niet hebben overtuigd overweeg  het dan nog eens om de diversiteit van deze groente. Je kunt ze bakken, roosteren, grillen of stomen. Je kunt het in de soep doen, in stoofgerechten, in quiches of je kunt ze serveren als een deel van een salade. Je kunt ze zelfs als vervanger voor bloem gebruiken in taarten en gebak.

Wat is jouw favoriete recept met zoete aardappel?

Sweetpotato

Bron:

  • Schoffro Cook, Michelle PhD (2009). The Life Fors Diet. Ontario, Canada.
  • Woolfe, Jennifer A. Sweet Potato – An untapped Foodresource. Cambride University Press
  • van Jaarsveld P.J., Faber M. et al. (2006) Beta-carotene rich orange fleshed potato improves the vitamin A status of primary school children assesed with the modified-relative-response test 1’2’3′. American Society for Clinical Nutrition.
  • Selfnutrition data (2014). Bekeken op 21 mei 2014. Link: http://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2667/2

Laat een bericht achter:

“Happiness quite unshared can scarcely be called Happiness; it has no Taste.”

 

© Copyright Eat Cook Love and Travel – Blog