Super Snelle Thaise Biefstuk Salade

Thaise Biefstuk Salade – Tenminste twee keer in mijn leven heb ik echt moeten erkennen dat ik lang niet zo stoer ben als ik graag zou willen zijn. En dan laat ik alle keren dat ik vraag aan mijn omgeving een spin te verwijderen even achterwege, anders vormt zich ook zo’n sneu beeld. Beide ervaringen zijn opgedaan tijdens reizen in de Tropen. Één ervan, het zal de vaste lezers niet verrassen, was in Suriname.

Inmiddels alweer zo’n tien jaar geleden was ik gedurende een aantal maanden in dit prachtige land. Als onderdeel van dit grote avontuur wilde ik onder andere graag de Blanche Marie Vallen hebben bezocht. Met destijds nog slechts een studentenbudget tot mijn beschikking moest dit natuurlijk goedkoop, spotgoedkoop bij voorkeur. Wel, na 2 of 3 maanden in Suriname te hebben vertoefd, kregen we de kans om mee te gaan op een trip. De ellende begon eigenlijk al bij het vervoersmiddel; een busje wat hier nog niet geschikt zou worden geacht om mensen met 20 km/h door een museum te rijden moest ons diep de jungle in vervoeren. Niet dat die 20 km/h werd overschreden hoor, want we hebben 17 uur gereden over 200 km, maar het comfort kan ik je vertellen was ver te zoeken. Nu kunnen we niet alleen de bus er de schuld van geven want ook de metersdiepe gaten, omgevallen bomen en modder-festijnen droegen er flink aan bij.

biefstuk salade

Eenmaal aangekomen bij de verblijfplaats bleek tot overmaat van ramp dat onze slaapplek niet in de vorm was van een degelijke hut (en geloof me, mijn luxe-standaarden waren tegen die tijd al redelijk gereduceerd), maar bestond uit een paar rotte en niet stevig vastgemaakte palen met een lek zijl eroverheen wat ons zou moeten beschermen voor de tropische buien. De bedoeling was dat we in dit gammele gebeuren onze hangmatten zouden hangen. We waren met een groep van ongeveer 25 personen en nadat ongeveer 8 mensen in hun hangmat waren gaan liggen begaf de constructie het al deels. Toen er nog twee personen bedachten dat ze het voor gezien hielden die dag stortte de gehele tent in.

Achteraf klinkt dit als een spannend verhaal wat je toch écht meegemaakt moet hebben. Er midden in zittende was ik niet zo gelukkig met de wetenschap op de grond te moeten slapen (slangen, spinnen en andersoortige griezeligheden) met als achtergrondmuziek het geluid van de brulaap. De hele Blanche Marie Vallen konden me op dat moment gestolen worden!

Een vergelijkbare ervaring had ik vorig jaar bij een rondreis in Thailand. Prachtig gebied, dat Khao Sok, maar evenveel ongedierte als in Suriname! (Niet) slapend in een ecologisch resort werd ik midden in de nacht opgeschrikt door een hard geluid in de kamer. Rechtovereind in bed, stijf van de spanning, zocht ik in de aardedonkere kamer rond naar de aap die, ik was overtuigd, ongetwijfeld de hut binnen was komen springen. Toen ik na 2 minuten de conclusie moest trekken dat ik niet van een aap, maar van een boek dat van de backpack gevallen was geschrokken was heb ik de conclusie getrokken. Ik ben niet stoer. En ik ben niet zéker geschikt voor de Jungle.

Gelukkig maakt de Thaise keuken voor mij heel veel goed en zal het me keer op keer niet weerhouden om deze landen vol ongedierte op te zoeken. Een zeer smakelijk voorbeeld is deze heerlijke lichte en zomerse salade; gemaakt van verse heerlijke ingrediënten én een feest voor het oog. Simpel te maken en ook nog eens gezond.

biefstuk salade thais2

Het recept: Thaise Biefstuk Salade

Ingrediënten:

 • Biefstuk (150 gram)
 • 20-30 gram koriander
 • 20 gram munt
 • 2,5 limoen
 • 3 el vissaus
 • 2-3 el palmsuiker (of bruine basterdsuiker)
 • 1-2 rode peper
 • 1 komkommer
 • Gebakken uitjes

Bereidingswijze:

 1. Laat de biefstuk op kamertemperatuur komen.
 2. Snij de koriander en de munt grof en was dit goed.
 3. Snij de komkommer in de lengte in kwarten en snij het zachte vruchtvlees eruit. Snij vervolgens de komkommer in reepjes van ca. 4-5 cm.
 4. Neem vervolgens een rode peper en haal het zaad en de zaadlijst eruit. Snij de rode peper vervolgens in kleine stukjes. Meng de verse kruiden, komkommer en de peper goed door elkaar heen.
 5. Neem het sap van 2,5 limoen, 3 eetlepels vissaus en 2-3 eetlepels palmsuiker (of bruine basterdsuiker) en meng dit goed door elkaar. Proef het en pas aan naar je eigen smaak. Persoonlijk hou ik erg van zuur, maar stel dit zelf goed af. Strooi de dressing over de salade en meng opnieuw goed.
 6. Smeer vervolgens de biefstuk in met oestersaus en gril dit aan beide kanten 2-3 minuten (afhankelijk van hoe rood je lekker vindt). Laat de biefstuk drie minuten na het bakken rusten, gewikkeld in aluminiumfolie. Snij de biefstuk ernaar door midden en daarna in heel dunne plakjes.
 7. Leg de salade op een bord en verdeel er de biefstuk overheen. Strooi er aan het einde wat gebakken uitjes overheen. Je kunt eventueel nog ongebrande en ongezouten pinda’s toevoegen en gebakken uitjes.

koriander limoen en peper

 

One Response to “Super Snelle Thaise Biefstuk Salade”

  Laat een bericht achter:

  “Happiness quite unshared can scarcely be called Happiness; it has no Taste.”

   

  © Copyright Eat Cook Love and Travel – Blog