Tom Kha Kai

Tom kha kaiNiet op zijn minst om zijn betaalbare, gezonde en bovenal ook smakelijke keuken is Thailand een favoriet vakantieland. Niet de oorden als Phuket, waar je ongetwijfeld ook gewoon ‘friet van Piet’ kunt krijgen [Au!], maar het Noorden van Thailand en de kleinere onbekendere eilanden vormen dan ook een bron van kookinspiratie. Vaak verbluffend eenvoudig, met een zeer beperkt aantal verse ingrediënten.

In Chiang Mai, één van de grotere steden in het noorden van Thailand, heb ik mij eens onderworpen aan een kookles van een Thaise kokkin. Een kleine vriendelijke dame, maar net als de Thaise keuken; pittig! Voordat je de keuken in duikt en onderworpen wordt aan haar gezag, begeef je je eerst naar de lokale markt om kennis te maken met al die heerlijke ingrediënten en de lokale bevolking. Ook al vond ik ‘de kip aan de waslijn’ wel een beetje bedenkelijk, daar heb ik mij snel overheen gezet en me overgegeven aan alle geuren, kleuren en vriendelijkheid!

Één van de gerechten die ik heb klaargemaakt in haar keuken is de Tom Kha Kai soep. Eveneens pittig! Niet om te maken overigens, want dat is echt heel eenvoudig. Wellicht mede daarom dat ik het verzoek kreeg om deze soep er op te zetten; bij deze! :)

Tom Kha Kai staat letterlijk voor ‘Kip Galanga Soep’. Galanga wordt ook wel eens Laos genoemd en is een broertje danwel zusje van de voor ons meer bekende gember. Galanga heeft een milde gembersmaak, maar is iets scherper. De citrus tonen zijn duidelijk te ruiken. Laos/Galanga is te krijgen bij de wat ruimer gesorteerde supermarkten en bij elke Toko die zich een beetje serieus wil nemen.

Het Recept: Tom Kha Kai Soep

Breng de kokosmelk, eventueel wat aangelegd met water of bouillon aan de kook. Voor hierbij de Laos/Galanga wortel samen met de citroengras (ook wel Sereh genoemd), sjalotjes en de rode peper toe aan de kokosmelk. Laat dit geheel 5-10 minuten op laag vuur doorkoken.
Vervolgens voeg je de kip toe, in kleine stukjes gesneden, de limoenbladeren (te koop bij de toko en de supermarkt in gedroogde vorm; kaffir lime leaves), paddestoelen (bijvoorbeeld champignons in kwarten gesneden of gehalveerde oesterzwammen) en de vissaus. Laat dit geheel eveneens 5-10 minuten doorkoken tot in ieder geval de kip gaar is. Voeg aan het einde de limoensapen de verse koriander toe en serveer het gerecht direct erna.

Je kunt alle ingrediënten gewoon in de pan gooien, maar die moet je er dan weer aan het einde uitvissen. Gemakkelijker is om alle niet eetbare ingrediënten (de rode peper, de laos, de sereh/citroengras en de kaffir lime leaves) in een vergiet (die niet smelt) te doen en het vergiet in de pan te hangen. Hierdoor kun je het zien als een soort ‘thee trekken’ en kun je die ingrediënten eenvoudig weer verwijderen. In Thailand wordt de soep overigens gewoon met alles er nog in geserveerd; maar dit maakt het eten net iets lastiger.

Ingrediënten:

 • 750 ml kokosmelk (evt max 1/4 vervangen met kippenbouillon)
 • 150 gram kipfilet; in kleine stukjes gesneden
 • Ongeveer 5 plakjes dungesneden galanga wortel
 • 1,5 – 2 sjalotjes (gesnipperd)
 • 1-2 stengels citroengras/sereh (door midden snijden en bij voorkeur kneuzen;hierdoor komt de smaak meer vrij)
 • 3 rode pepers gehalveerd (evt zaadlijsten en zaad verwijderen)
 • 150 gram paddestoelen (oesterzwammen of paddestoelen; goed schoonmaken)
 • 3 kaffir lime leaves
 • 1.5-3 el vissaus
 • 1,5 el limoensap
 • Verse koriander voor bovenop

4 Responses to “Tom Kha Kai”

 1. Stephanie - Great Little Kitchen says:

  Hmm Tom Kha Kai was mijn favoriete soep in Thailand. Ik maakte het laatst zelf ook. Maar dan zonder galanga en kaffir lime leaves. Deze kon ik helaas niet vinden.

  • Elize says:

   De soep is heerlijk he, blijft van mij ook een favoriet! Kaffir Lime Leaves koop ik bij de toko, daar verkopen ze soms ‘vers’ ingevroren, maar sowieso hebben ze ze vaak wel gedroogd en dat kan in de soep ook prima. Galanga/Laos verkopen ze vaak ook wel bij de Turkse supermarkt (hier in de buurt wel in ieder geval). Maakt de smaak nog net meer authentiek :)

 2. Rianne says:

  Heerlijke soep, ga ik zeker proberen. Weet je ook een lekker culinair bijgerecht om het een echte avondmaaltijd te maken?

Laat een bericht achter:

“Happiness quite unshared can scarcely be called Happiness; it has no Taste.”

 

© Copyright Eat Cook Love and Travel – Blog