Tonijn met Wasabi-Avocado puree ~ Sushi zonder Rijst!

Nog vrij recent was ik in de overtuiging dat ik niet zo gek was op Sushi. Dat bleek uiteindelijk onomstotelijk onterecht; ik ben wél gek op Sushi. Overigens voornamelijk op de varianten waarin rauwe vis is verwerkt. Een klein nadeel aan sushi vind ik persoonlijk echter de grote hoeveelheid rijst; ik ben niet zo’n rijst-eter. En ja, juist, zowel tijdens het reizen door Azië als tijdens mijn langer durende verblijf in Suriname was dat inderdaad niet ideaal. Waar je in Suriname net uit beleefdheid je bord met moeite hebt leeggegeten, wordt er namelijk alsof het niets is weer een hoeveelheid witte rijst op je bord geworpen waar je met een gerust hart ‘U’ tegen kunt zeggen. En tsja, daar sta je dan met je goede opvoeding.. wasabi

Deze wellicht periodieke overdosis (al heb ik veel Surinamers en Thai geschokt door te zeggen dat ik echt, nee echt, geen rijst wilde bij een gerecht) is waarschijnlijk één van de redenen geweest dat ik erg enthousiast werd bij het zien van dit gerechtje. Dat ik niet de enige ben, bleek nadat ik ná het maken ervan er een foto van op Twitter en Facebook had geplaatst. Ik kreeg vanuit allerlei verwachte en onverwachte hoeken de vraag waar het recept te vinden was. Wel, tot dusver slechts in een jaar oude Delicious.  en nu hier!

Het betreft een gerechtje met rauwe tonijn, een wasabi-avocado crème, een heerlijke dressing en dat alles gedrapeerd op een Nori-vel. Buiten supergezond is dit recept ook nog eens niet te versmaden! Simpel om te maken en echt heel erg lekker. Nori, om te beginnen, is het type zeewier wat van alle zeewieren de meeste eiwitten bevat, naast nog een tal van vitamines en mineralen. Dat avocado ook erg gezond is, hebben we al eerder kunnen lezen. Met eerlijk gevangen en verse mooie tonijn als slotstuk vormt dit alles een zeer smakelijk en gezond geheel. Wasabi, voor wie het niet kent, is een pittige substantie die iets weg heeft van mierikswortel. Het wordt gemaakt van de Wasabia Japonica en wordt veel gebruikt bij sushi. Overigens is wat wij eten vaak geen echte wasabi, maar een nep-vorm gemaakt van groengekleurde radijs, of een mengsel van mierikswortel, radijs, mosterd en bladgroen. Wasabi zelf is erg gezond als anti-oxidant, dit is een stof die in staat om schadelijke vrije radicalen te neutraliseren.

Het recept: Tonijn met Wasabi-avocado puree
Niveau: Eenvoudig ~  Bereiding: 30 minuten ~ 4 personen

1. Pureer in een keukenmachine de avocado met het sap van ca. 1-1.5 limoen. Roer er vervolgens de wasabi doorheen, naar eigen smaak. Breng het geheel vervolgens op smaak met zout en peper.

2. Klop voor de dressing de sojasaus, olijfolie en de rest van de limoensap door elkaar heen en zet klaar.

3. Snij vervolgens een reep van de Nori-vellen van de grootte van je gewenste portie. Neem een flinke eetlepel van het avocado-mengsel en schep dat op de Nori; veeg dit als het ware uit met de bolle kant van de lepel.

4. Rooster daarna zwarte en witte sesamzaadjes in een pan tot ze gaan geuren en snij verse bieslook heel fijn.

5. Snij de rauwe (moet heel verse goede tonijn zijn) tonijn in blokjes en leg een stapeltje bovenop het avocado-mengsel.

6. Besprenkel de tonijn met voldoende dressing en strooi er aan het einde sesamzaad en bieslook overheen. Maak het gerecht af met een kiemgroente of een eetbare bloem.

Eventueel aan tafel kun je er nog wat extra druppels sojasaus overheen strooien; bij voorkeur een lichte variant.

Ingrediënten (voor vier personen):

 • Vruchtvlees van twee rijpe avocado’s
 • Sap van drie limoenen
 • Ongeveer 2 tl wasabipasta
 • 3 el sojasaus (lichte)
 • 1 el olijfolie
 • 1 vel geroosterde Nori
 • 300 gram tonijn, sashimi-kwaliteit (oorspronkelijke recept is 400 gram; is voor de grote eter)
 • 1 el zwart sesamzaad (te koop bij de toko en sommige grote supermarkten)
 • 1 el wit sesamzaad
 • 1 el fijngehakte verse bieslook
 • Tuinkers/kiemgroente of eetbare bloem

 

Eet Smakelijk!

Het gerecht komt uit de Delicious. en de foto van de wasabi-wortel komt van deze site.

2 Responses to “Tonijn met Wasabi-Avocado puree ~ Sushi zonder Rijst!”

 1. Dagmar says:

  Hallo Elize,

  Wat een mooie foto! Het recept lijkt me ook lekker. Zou zelf ook graag wat eetbare bloemen in wat gerechten willen verwerken. Waar haal jij deze vandaan?

  hartelijke groet, Dagmar

  • Elize says:

   Dankjewel Dagmar! Ik had oost Indische kers in de tuin staan.. Doet het ook heel goed in een pot. In de zomer daardoor dus altijd voorradig :) In de winter gebruik ik ze zelf niet maar bij de Hanos bijvoorbeeld kun je wel kopen ook. En bij sommige uitgebreide groentewinkels.. Liefs, Elize

Laat een bericht achter:

“Happiness quite unshared can scarcely be called Happiness; it has no Taste.”

 

© Copyright Eat Cook Love and Travel – Blog