‘Uit de Box Komen’

tartetatin2Trinngg, Trinngg, Trinngg, Trinngg. ‘Hmm, wie zou dat nou weer zijn?’. Het is donderdagavond en de telefoon gaat. Ik hang net de telefoon op nadat ik een collega had gesproken en ga er dus vanuit dat ze iets vergeten is te zeggen of te vragen. Het tegendeel blijkt waar, het blijkt één van mijn andere collega’s te zijn. Zouden ze allemaal koud-watervrees hebben voor de geplande kooksessie de dag erna?

“Waarom kom jij nou vandaag op het idee om een bericht te posten over Kip en Citroen?” is de vraag die mij wordt gesteld nadat voor de vorm nog even de sociale “alles goed?” is uitgewisseld. Voordat jullie mijn collega’s overigens van asociaal gedrag verdenken; ik overdrijf soms, een klein beetje maar hoor, heel af en toe. Een glimlach verschijnt op mijn gezicht; is dit nu al de tweede collega die ik uit de tent heb weten te lokken zijn/haar ingrediënten voor ‘het mystery boxavond-gerecht’ uit de doeken te doen? Mijn hoop wordt bewaarheid als hij met een smakelijke lach verteld dat hij niet wist wat hij zag toen hij op zijn Facebook keek. Ik had zo’n beetje hun complete ingrediëntendoos beschreven; er was in hun box alleen nog geen rozemarijn of thijm te vinden wat hij naar aanleiding van mijn post er voor de vorm dan ook nog maar aan heeft toegevoegd.

Met een beetje voorkennis ging ik dus vol zelfvertrouwen de mystery-box avond in. Drie van de tien deelnemers waren de zenuwen en spanning vooraf klaarblijkelijk helaas toch wat te  veel geworden en durfden de strijd in een niet-geheel fysiek fitte toestand toch  niet aan (beterschap allen!).

Na wat creatieve gedachtenspinsels waagden wij ons aan een soort lootsessie wie met welke ingrediënten mocht koken. Alles uitgestald op de grond leken het overigens voldoende ingrediënten voor vijf gangen in een compleet weeshuis, maar aan bescheidenheid heeft het ons dan ook nog nooit ontbroken (en de spinazie slinkt natuurlijk nogal als je het kookt…).

Ook mijn kookmaatje dacht dat een avond met mij koken niet te doorstaan zou zijn, dus ook zij stond helaas niet aan mijn zijde. De doos vol met spinazie en allerlei andere heerlijkheden keek dan ook wat griezelig naar mij; het zag er uit als een hoop werk. Wat wel aan mijn zijde stond was mijn geluk. Kan ik gelukkig altijd op terugvallen. Ondanks dat ik als nr 5 (van de 5) (toen liet mijn geluk me nog heel even in de steek) pas één van de dozen mocht kiezen, kreeg ik de in mijn ogen mooiste box. Het bevatte; (jawel, daar is ie); biologische  kipfilet, citroen, knolfook, rozemarijn, peultjes, sugar beans, amandelen, mosterd, aardappel, olijfolie én boter en rucola. Een waar feest natuurlijk om met zulke ingrediënten iets te mogen maken.

Het werd een geslaagde avond. Zo bleek de persoon die zichzelf definieert als kokende op het niveau van ‘dadels vullen met Mon Chou’ een heus talent voor het kloppen van een heerlijke dragonmayonaise; 2 eigeel, 2 eetlepels dragonazijn, 2 eetlepels mosterd; kloppen maar en beetje bij beetje de olie toevoegen; aan het einde zout en dragon naar eigen smaak. Kind kan de was doen, en ons kooktalent in spé dus duidelijk ook!

Dit overigens pas nádat een ander kooktalent in spé ons voorzien had van een home-made Mojito. Professioneel werden de muntbladeren gekneusd, de ijs-eendjes (ijsklontjes hadden vorm van eendjes) werd ijscrunch van gemaakt en alle vloeistoffen werden goed gemengd. Zelfs de non-alcoholicus onder ons vroeg om een scheut rum erbij! Dus dat telefoonnummer van de pizzeria kun je in het vervolg wel thuis laten!

De ingrediënten voor het volgende gerecht (zie hieronder) leidde tot wat discussie. Bloem. Een ingrediënt waardoor je vaak alle kanten op kunt. Met een dikke glimlach stond de collega die deze smakelijke ingrediënten had aangeschaft te kijken. Zij, zichzelf niet op de borst kloppend als zijnde het grootste kooktalent (wat gecombineerd met de wetenschap van de geslaagde Mojito hierboven beschreven vanaf nu als onterecht is bestempeld), stond minzaam toe te kijken hoe wij ons allerlei complexe gerechten in ons hoofd haalden en dientengevolge die ‘box’ een beetje angst aanjaagde. Pas na 15 minuten behaalde we een twijfelachtige eer door op het idee te komen dat we met deze ingrediënten ook pannekoeken konden bakken. De glimlach van haar werd nog groter toen wij beseften dat we dus veel te moeilijk hadden gedacht. Twee volleerde koks durfden deze uitdaging wel aan en brachten het tot een zeer smakelijk en ook esthetisch zeer verantwoord resultaat.

Het resultaat van ‘mijn mystery box’ werd ‘langzaam’ gegaarde kipfilet die was gemarineerd in honing (daar heb ik vals gespeeld (geleerd van m’n moeder), die heb ik namelijk stiekem uit de keuken van de gastrvrouw gepikt), mosterd, rozemarijn en knoflook. Veel knoflook. De oven liet me echter een beetje in de steek; de aangegeven temperatuur kon 50 graden kouder of warmer zijn dan de werkelijkheid. Toch lastig als je kip langzaam wil garen. Tijd voor een nieuw huis gastvrouw ; ). Daarbij een stamppotje van rucola, sugar beans en peultjes uit de wok en geroosterde amandelen on top.

Voor een beschrijving van het recept van het nagerecht roep ik graag de hulp in de van de patisserie-chefs. Werkelijk; alsof het niets was werd er een tarte-tatin uit de mouw geschud. Ik nodig jullie graag uit het recept bij de comments met ons te delen (hieronder). Voeg ik het met liefde als post toe. Want JAM! Wat was dat heerlijk. Tevens werd van deze collectieve kookgelegenheid even gebruik gemaakt om nog een keer het maken van een karamelsaus te oefenen. Met zes man om de pan heen staan om toe te kijken hoe de suiker langzaam, klaarblijkelijk veel langzamer dan gedacht door sommigen, bruin kleurt. Voor de liefhebbers nog een keer het recept:

karamelCa 150 gram suiker op laag vuur in de pan, net genoeg water erbij dat elke suikerkorrel in contact is geweest met water. Langzaam de suiker op laten lossen in het water zodat het een heldere substantie wordt. Zo weinig mogelijk roeren en indien nodig bij voorkeur alleen af en toe bewegen met de pan zelf (sauspannetje is dus handiger om het mee te maken). Als het lichtbruin kleurt (niet laten verbranden, maar dit kan wel 20 minuten duren) zet je het vuur uit en voeg je er ongeveer 100 ml slagroom toe. Dit roer je met een siliconen of houten lepel snel door de karamel heen. Het komt behoorlijk omhoog doordat de room gaat koken; de suiker is dan ook loei-heet (opgepast dus). Tot slot voeg je er ca 30-40 gram boter aan toe. Slechter kan het inderdaad niet; suiker, room en boter. Maar voor zo heel af en toe en in kleine mate is het wel ontzettend lekker. En zelfs de gastvrouw van deze avond; normaal niet echt een suiker-fanaat, hield met liefde het restant van de karamelsaus nog achter voor de dag erna.
Hieronder zal ik de resultaten ten toon spreiden zoals wij de ingrediënten hebben benut; maar; Wat zou jij er van hebben gemaakt? Laat vooral een comment achter!

CocktailMojito
Ingrediënten: limes, bacardi, 7-up, spa rood, munt, rietsuiker
Ons resultaat: Uiteraard; de Mojito. Een klassieker.

 

 

 

Appetizerartisjok
Ingrediënten: artisjokken, citroenen, walnootolie, arachideolie, eieren, dragon, dragonazijn, mosterd
Ons resultaat: Gekookte artisjokken in zijn geheel (klein stukje steel eraf, koken voor 40-60 minuten met een theedoek bovenop de artisjokken in de pan zodat ze onder water blijven, ze zijn gaar als je de blaadjes er zo af kan trekken) en een dragonmayonaise. Gezellig eten met elkaar, blaadje voor blaadje trek je er af, het onderste doop je in de dragon mayonaise en trek je er met je tanden vanaf. Langzaam werk je naar het midden toe, even het ´hooi´ eruit scheppen en dan genieten van het hart. Ondanks dat wijn en Artisjokken lastig te combineren zijn was de Verdejo er bijzonder smakelijk bij!

tussengerechtspinaziepannekoekVoorgerecht:

Ingrediënten: bloem, boter, melk, parmezaanse kaas, ricotta, courgette, spinazie, eieren, thijm, tomatenpuree
Ons resultaat: Een torentje van mini-spinazie pannekoekjes met een vulling ertussen van ricotta en tomaat. Er bovenop gegrilde courgette  met een tomaatje en parmezaanse kaas.
kipstampot

 

 

Hoofdgerecht:
Ingrediënten: biologische  kipfilet, citroen, knolfook, rozemarijn, peultjes, sugar beans, amandelen, mosterd, aardappel, olijfolie én boter en rucola.
Ons resultaat: in citroen, olijfolie, mosterd, honing, knoflook en rozemarijn gemarineerde kip op een wat een rucolastamppotje met gewokte sugarbeans en peultjes en geroosterde amandelen.

 

Nagerecht:
Appel, bladerdeeg, chocolade, slagroom, kaneel, suiker, eieren, melk.
Ons resultaat: Tarte-tatin van appel, kaneel-room en karamelsaus. Daarbij een kunstwerkje van pure chocolade.

chocolade tartetatin

5 Responses to “‘Uit de Box Komen’”

 1. annemieke says:

  Nou, we hebben inderdaad de dag erna nog griekse yoghurt met karamel als dessert gegeten. Wegens tijdgbrek de yoghurt niet tot hangop laten uitlekken, maar het smaakte prima, zelfs de dag erna vroeg de heer des huizes waar het bakje was met de bewaarde karamel om deze nu echt helemaal tot an de laatste druppel en de vingers aflikkend op te maken. Het hele gezin heeft trouwens van deze kookavond genoten want de twee meisjes hebben heerlijk spinaziepannekoeken besmeerd met ricotta en tomaat op. Dat is dan weer een voordeel dat je als gastvrouw met de restjes van de kookavond ervoor nog een dag kan smullen met het gezin.

 2. eatcooklove says:

  Vorige keer mocht ik inderdaad de dag erna ook nog genieten van ‘zilveruiencompot’, alleen is die uiteindelijk niet op gegaan. Stond los van of het lekker was; maar zo goed als het door de dames gecombineerd was viel natuurlijk niet meer te overtreffen ;)

 3. Remco says:

  Op aanvraag het recept voor de tarte tatin:

  Ontdooi 6 plakjes bladerdeeg en plak of rol ze tot een plak groter dan de bakvorm die je gebruikt.
  Schil de 5 a 6 appels(goudreinet of braeburn)en verdeel ze in vieren, doe ze in een schaal en meng er het sap van een 1,5 citroen doorheen.
  Smelt op het vuur in een vuurbestendige taartvorm of tarte-tatin bakpan de roomboter, ongeveer 50 gram; ik kook ook zonder de hoeveelheden af te meten. Voeg er vervolgens een paar scheppen suiker(50 gram) aan toe. Verdeel in een ronde waaiervorm de kwarten appel in de pan en laat ze even sudderen. Bekleed de appels met de bladerdeegplak en stop de randen lekker in. Daarna +/-20 min in de oven op 180 graden zodat de bovenkant mooi goudbruin is. Haal de tarte tatin uit de oven en draai hem net uit de oven om op een taartschaal. De kaneelroom, de overheerlijke Karamelsaus en de chocolade kunstwerkjes waren er heerlijk bij!!!

  Normaal gebruik ik in plaats van suiker vaak drie eetlepels dadelstroop, ook heel lekker…..

  Mooie (en prijzige) geschikte pan is overigens deze

Laat een bericht achter:

“Happiness quite unshared can scarcely be called Happiness; it has no Taste.”

 

© Copyright Eat Cook Love and Travel – Blog