Variatie op Dan Dan Noodles

Hotpot in Chengdu

Anderhalf jaar geleden namen we plaats in een lokaal restaurant in Chengdu (China). Ons Chinees was beperkt, evenals het vermogen van de lokale bevolking daar om met ons in het Engels te communiceren. Met een app die het één en ander in staat was te vertalen, voelden we ons echter zeker genoeg om bij dit hotpot restaurant te gaan eten.

Ze zullen gelachen hebben toen wij vriendelijk bedankten voor het witte plastic schort – wisten wij veel. Mijn tot dan toe licht roze jurkje was na het eten getransformeerd tot een confetti kanon door de rode spetters pikante bouillon, afkomstig uit de hotpot!

De Chinese keuken zoals we die hier ervoor door laten gaan, heeft helemaal niets te maken met de Chinese keuken aldaar. Mijn favoriet was de Szechuan keuken. (Zeer) pittig, kruidig, veel knoflook, veel groentes en veel sesam (in zowel de vorm van geroosterde olie als tahin). En de kenmerkende smaak van de szechuan peper korrel. Citrus achtig, tintelend op je tong. Vreselijk lekker!

Dan Dan Noodles

Tijdens het inmiddels jaarlijkse weekend weg met mijn collega’s, kookte één van hen op een avond Dan Dan Noodles. Vreselijk lekker! Nadien heeft hier op tafel toch al zeker een tiental keer een variatie op het originele recept op tafel gestaan. Er valt eindeloos mee te variëren. Probeer het zelf!

Ingrediënten voor 2-3 personen:

 • 150 gram Bucatini (Laat ze het niet horen, die Italianen ;) Maar stiekem super lekker in dit recept).
 • 1 prei
 • 400 gram champignons (of ander soort paddenstoel)
 • 5 tenen knoflook
 • ca. 4 cm gember
 • 200 gram kippendijvlees (kun je vervangen voor gehakt etc).
 • 3 el Chili bonen Pasta (begin met 1 of 2 el als je niet van pittig eten houdt) (Bij de Jumbo verkopen ze deze, bij een Aziatische Toko vind je talloze merken!)
 • 2 el soja saus light
 • 2 el tahin
 • 1 el szechuan peperkorrels (te koop bij toko)
 • 2 tl sesamolie
 • 1 el Rijstazijn

Bereidingswijze:

 1. Snij de knoflook fijn. Schil de gember, en snij de gember grof.
 2. Bak de knoflook en gember 2-3 minuten in rijst- of arachideolie, en voeg vervolgens 2 el chili bonen pasta toe.
 3. Voeg na 2 minuten de kip (gesneden in stukken) en de helft van de szechuan peper korrels toe, en bak de kip rondom gaar. Blus met 1 el rijstazijn en 1 el sojasaus. Voeg wat water toe, zodat het vlees half onder staat, en zet op laag vuur.
 4. Snij en was de prei, en snij de champignons in kwarten. (Je kunt bijvoorbeeld ook broccoli gebruiken). Bereid de groentes in een andere pan apart en zorgt dat de groentes beetgaar zijn.
 5. Doe de tahin, 1 el sojasaus en 1 el chili bonen pasta en de sesamolie in een bakje, en meng de ingrediënten door elkaar.
 6. Kook de pasta volgens de verpakking.
 7. Doe de groentes bij het vlees, en meng de ingrediënten goed door elkaar. Als het goed is, is het water al wat ingekookt.
 8. Meng zodra je de pasta af hebt gegoten, de pasta met het tahin mengsel.
 9. Dien de ‘noodles’ op, en verdeel hierboven het kip/groente mengsel. Strooi de resterende szechuan peper korrels eroverheen.

Traditioneel wordt Dan Dan Noodles geserveerd met koriander, geroosterde pinda’s en (rauwe) lente-ui.

Eet Smakelijk!

Laat een bericht achter:

“Happiness quite unshared can scarcely be called Happiness; it has no Taste.”

 

© Copyright Eat Cook Love and Travel – Blog