Kikkererwten burger (Vegetarisch)

 

Vegetarische Kikkererwten burger – Dik 2 jaar geleden alweer wandelden we door de bergen van Noord Vietnam (Sa pa). Een mevrouw die woonde in een lokaal bergdorp, behorend tot de Hmong, een minderheid in Vietnam, leidde ons door de meest prachtige valleien en over de bergen heen. Tot zover je kon kijken was het landschap gevuld met rijst terrassen, niet eens op hun groenst, maar het uitzicht was er niet minder indrukwekkend om. Terwijl we daar wandelden spraken we met de lokale gids over hun leef- en eetgewoontes.

Wat opviel is hoe, deels uiteraard ook uit noodzaak, alleen ingrediënten gegeten worden die lokaal kunnen worden geproduceerd. Hoe zuinig en respectvol omgegaan werd met hun dieren. Hoe vanzelfsprekend het bijvoorbeeld was dat de melk productie van de runderen voor de kalveren bestemd waren, en niet voor consumptie van de mens. Iets waar wij al bijna niet meer bij stil staan. De eigenaardigheid van het gegeven dat wij als ‘mens’ als enige een product consumeren wat oorspronkelijk bedoeld is voor het jong van een dier.

IMG_20160812_100422

IMG_20160812_100455

IMG_20160812_100544

Aldaar realiseerde ik me (opnieuw) dat wanneer de hele wereldbevolking dierlijke producten/vlees consumeren zoals ‘wij’ dat doen, het niet realistisch is te verwachten dat dit op een respectvolle, verantwoorde en gezonde manier voor het dier (en voor ons) gebeurt. Sindsdien heb ik zelf in ieder geval nog meer ‘verantwoord vlees’ gekocht (bijvoorbeeld via initiatieven als van koopeenkoe.nl), maar vooral ook minder vlees geconsumeerd. En dan blijkt dat er zoveel lekkers te maken valt met bijvoorbeeld peulvruchten!

Vandaag wil ik dan ook deze té lekkere kikkererwten-linzen burger met jullie delen. Het vergt even een kleine inspanning, maar je hebt gelijk voldoende voor 5-6 porties!

Kikkererwten-Linzen burger

Ingrediënten:

 • 1 blikje kikkererwten van 400 gram (afspoelen en uit laten lekken)
 • 100 gram rode linzen
 • 1 zoete aardappel (ca. 150 gram, ongeschild)
 • 2 eieren
 • 2 sjalotjes
 • 2 teentjes knoflook
 • Tomatenpuree (75 gram)
 • 1/2 tl komijn
 • 1/2 tl kurkuma
 • 1 tl (pikante) paprikapoeder
 • 1 tl kerriepoeder
 • 1-2 el rijst of tapiocabloem (of maizena)
 • 2 el Olijfolie

Bereidingswijze:

 1. Hak de kikkererwten fijn. Ik gebruik hiervoor de hakmolen die bij mijn staafmixer zit. Doe in een ruime bak, waar je de overige ingrediënten aan toe kunt voegen.
 2. Snij de knoflook en de sjalotjes fijn. Zet een pan op het vuur en rooster kort de komijn (tot het gaat geuren). Voeg vervolgens de olijfolie toe aan de pan en voeg de sjalot en de knoflook toe. Laat de knoflook en sjalot op laag vuur ca. 2 minuten garen en voeg vervolgens de tomatenpuree toe. Bak de ingrediënten nogmaals voor ca. 3 minuten en voeg vervolgens toe aan de kikkererwten.
 3. Schil de zoete aardappel, snij het in stukjes en kook het vervolgens toe het gaar is. Als het volledig gaat is, giet je de aardappelen af en prak je de aardappelen met een stamper of een vork. Het is niet erg als er nog kleine stukjes aardappel intact blijven. Voeg toe aan de kikkererwten.
 4. Kook de linzen tot ze beetgaar zijn. Voeg toe aan de kikkererwten.
 5. Voeg vervolgens de overige specerijen, de eieren en de bloem toe. Pas op dat het mengsel niet te heet is als je de eieren toevoegt, dan stolt het namelijk gelijk.
 6. Meng alle ingrediënten goed door elkaar. De structuur/substantie is goed als je er een burger van kunt maken die goed intact blijft. Als de structuur de vochtig is, kun je eventueel wat extra bloem toevoegen.
 7. Bak de burger in de pan (ik gebruik kokosolie) en serveer met lekker verse salade.

Op de foto heb ik een dressing gebruikt van soja yoghurt, vermengd met wat koriander-olijfolie en wat knoflook.

Eet Smakelijk!

IMG_20160624_140823

2 Responses to “Kikkererwten burger (Vegetarisch)”

 1. Ans Hoog Antink -Schram says:

  Leuk verhaal Elize…maar het recept ziet er ook perfect en lekker uit.
  We gaan het zeker eens maken.
  Groet van ons.

Laat een bericht achter:

“Happiness quite unshared can scarcely be called Happiness; it has no Taste.”

 

© Copyright Eat Cook Love and Travel – Blog