Venkel Puree met Stoofpeer – Voor een Vegetarische Kerst

Venkel Puree met Stoofpeer voor een Vegetarische Kerst – Als je jezelf als blogger een beetje serieus neemt, begin je in augustus met de voorbereiding voor  Sinterklaas en Kerst, waarna je een beetje zo direct daarna doorgaat naar Pasen. Het is één van de (vele) oorzaken waarom mijn blog niet groter is dan hij is, zo is mijn vermoeden, want blijkbaar leef ik daarvoor teveel met de dag. Ook een kunst, maak ik mezelf maar wijs.

Dat dit mooie recept echter perfect in een Kerst menu past, dat kan zelfs ik me wel bedenken, dus bij dezen wil ik de illusie wekken dat er sprake is van een gedegen blog voorbereiding op de aanstaande Kerstmis. Dit super lekkere gerechtje is namelijk wel echt hét ideale vegetarische voorgerecht voor tijdens je Kerst diner! En fijn ook dat je het meeste werk lekker al vooraf kunt doen..

Meer Groente Inspiratie? Kijk hier! 

 

Venkel Puree met Stoofpeer en Gebakken Venkel

Ingrediënten (voor ca. 4 personen): 

 • Voor dit recept heb je 1 stoofpeer per persoon nodig, maar ik zou er lekker meer maken, altijd lekker voor andere gerechten ook, en zonde zo lang te stoven voor een paar peren. De ingrediënten voor stoofperen kun je vinden in dit recept (gebruik een lekkere witte wijn in plaats van rode wijn/port)
 • Venkel (2 stuks)
 • Kruimelige aardappel (1 kleine)
 • Knoflook (2 tenen)
 • Melk (150 ml)
 • Pecannoten (klein handje)
 • Geitenkaas (75 gram)
 • Anijszaad
 • Roomboter (1 el)
 • Zout naar eigen smaak

Bereidingswijze:

Vooraf:

 1. Stoofperen: Kijk in dit recept hoe je de stoofperen bereidt. Doe dit minimaal 4 uur, maar liever een dag van tevoren. Maak er lekker wat extra, zodat je er ook bij één van de andere gerechten van kunt genieten.
 2. Venkelpuree: Snij de kern uit en de harde groene delen van 1 venkel, en snij de rest van de venkel in kleinere stukken. Pel de knoflook en haal ook hier de (groene) kern uit. Snij de aardappel, en snij eveneens in kleine stukjes. Doe de venkel, knoflook en aardappel samen met de melk in een pan, en laat op laag vuur gaar koken. Voeg eventueel wat extra water toe als de venkel niet goed onder staat. Pureer als de venkel, aardappel en knoflook gaar zijn en breng op smaak met wat zout.

Kort voor het serveren: 

 1. Rooster de Pecannoten in een pan zonder olie tot de noten beginnen te geuren. Haal ze uit de pan, laat ze kort afkoelen, en snij ze grof.
 2. Zorg dat de stoofperen die je op wilt gaan dienen en de venkelpuree opgewarmd zijn als je aan de stap hieronder begint. Leg de geitenkaas, noten en het anijszaad klaar.
 3. Snij de 2e venkel kort voor het serveren van het gerecht in lange plakken van 0.5-1 cm dik. Verwijder de harde kern. Bewaar eventueel het groene loof om aan het einde van het gerecht ook op te dienen in plaats van het anijszaad. Verwarm de boter in een pan op wat hoger vuur, en bak de hierin de venkel om en om. De venkel mag nog lekker knapperig zijn.
 4. Verdeel 2 grote eetlepels van de venkelpuree op een (voorverwarmd) bord, en plaats de (uitgelekte) stoofpeer aan de rand. Leg de gebakken venkel op het bord, en verdeel de geitenkaas en pecannoten over het bord. Sprenkel wat anijszaad over het gerecht, en dien eventueel op met een takje verse tijm.

Eet Smakelijk!

2 Responses to “Venkel Puree met Stoofpeer – Voor een Vegetarische Kerst”

 1. Simone says:

  O Hahaha. Ja het kerstkoken. Ik vind het ook gewoon te leuk dus vandaar dat ik meestal wel op tijd begin 😊 Dit klinkt wel echt erg lekker! Ben sowieso fan van stoofperen en van geitenkaas en van venkel. Kan niet misgaan dus!

  • Elize says:

   Ik weet denk vooral niet wanneer ik het zou moeten doen Haha. Zeker nu het zo vroeg donker is en ik de foto’s met de middelen die ik heb ‘s avonds echt niet mooi vind :)

   Maar ik verlekkert me gewoon aan jullie recepten.. en deze past echt prima bij Kerst, want de combi is idd super lekker! 😊

   Liefs en geniet jij van de voorpret; )

Laat een bericht achter:

“Happiness quite unshared can scarcely be called Happiness; it has no Taste.”

 

© Copyright Eat Cook Love and Travel – Blog