Venkelsoep met (Gepofte) Knoflook Olie

Venkelsoep met (Gepofte) Knoflook Olie – Ok, zullen we afspreken dat hier dé woorden staan die er jou van overtuigen om deze soep een keer te proberen? Mijn overredingskracht is vandaag niet ‘je van het’, maar deze soep wil je niet als gevolg daarvan mis lopen. Ik bedoel; gepofte knoflook, dat behoeft natuurlijk sowieso ook niet echt een overtuigende introductie.

Zo zacht als boter kun je de knoflook zo uit zijn velletje lepelen, het scherpe van de rauwe knoflook is er helemaal af, de knoflook is zacht en zoetig geworden. Je begrijpt, niets dan liefde van mijn kant voor dit gouden goedje! Mocht de smaak niet genoeg voor je zijn kan ik je ook nog vertellen dat knoflook onwijs gezond is! Het verlaagt je bloeddruk, en je bent niet alleen minder vaak, maar ook nog eens minder lang verkouden als je regelmatig een bepaalde dosering knoflook (ok, voor sommige effecten wel aardig wat) nuttigt. En dat dus gecombineerd met venkel, één van de lekkerste groentes die er is.

Nou, ‘komtie’:

Venkel Soep met Gepofte Knoflook

 

Venkelsoep met (Gepofte) Knoflook Olie

Ingrediënten (voor ca. 4 personen):

 • 2 venkels
 • 3-4 kleine aardappelen (qua gewicht ca. 1/3e van gewicht venkel)
 • 2 sjalotjes
 • 3 bolletjes  knoflook (ik gebruik van die rondjes, te koop in zo’n mandje, gebruik je een ‘gewone bol’? Pof dan 1 hele bol.
 • 250 ml melk
 • 1 bouillon blokje
 • 1/2 tl anijszaad
 • 4 el olijfolie

Extra:

 • Handje geschaafde amandelen
 • 100 gram spekjes
 • kiemgroentes

Bereidingswijze:

 1. Knoflook poffen: Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius. Wikkel de bollen knoflook (niet gepeld!) in aluminiumfolie, eventueel met een druppel olijfolie), en leg ze ongeveer 45-75 minuten (hangt af van formaat) in de oven. Zelf combineer ik dit vaak als ik iets anders in de oven heb liggen (waarvan het niet erg is als er wat knoflook geur in komt) dan hoef je de oven niet aan te zetten voor alleen een bolletje knoflook. Je kunt natuurlijk ook gewoon meer maken :)
 2. Snij vervolgens de venkel (verwijder de harde binnenste witte kern uit en harde uiteindes van de venkel), sjalot en één teen of een half bolletje van de knoflook grof. Bak aan in een bak in een eetlepel olijfolie of een klontje roomboter. Blijf de groentes continue omscheppen zodat ze niet te veel kleuren.
 3. Voeg de anijszaad en het bouillonblokje (groente) toe, en blus het geheel af met de melk. Vul eventueel aan met water tot de groentes nét onder staan. Laat de pan op laag vuur staan (deksel schuin erop) tot alle ingrediënten heel makkelijk door te prikken zijn met een vork.
 4. Pureer de venkelsoep tot een egaal mengsel, en breng eventueel nog op (eigen) smaak.
 5. Pureer de knoflook tenen als ze gaar zijn (je kunt ze dan makkelijk indrukken, ze zijn zacht geworden) samen met de 4 el olijfolie tot een glad mengsel.
 6. Extra (op de foto): Rooster in een pan zonder olie ca. 1 minuut de amandelen tot ze net beginnen te kleuren.
 7. Bak de spekjes uit, zodat ze lekker knapperig zijn.
 8. Doe de soep in een kom, en schep in het midden een theelepel gepofte knoflookolie. Strooi de amandelen en de spekjes over de soep, en garneer eventueel met (pittige) kiemgroentes.

Eet Smakelijk!

Laat een bericht achter:

“Happiness quite unshared can scarcely be called Happiness; it has no Taste.”

 

© Copyright Eat Cook Love and Travel – Blog