Vijgen en Geitenkaas

IMG_20140818_171424
Vorige week waren we voor een aantal dagen opnieuw in Zuid Spanje, waar we ons vorig jaar op dezelfde plek lieten verleiden tot het plukken van cactusvijgen. Geen jongens (of dames) om zonder handschoenen aan te pakken, kan ik je vertellen. Nog lang na het plukavontuur liepen we  letterlijk ‘geprikkeld’ rond. De cactusvijg doet zijn naam namelijk meer dan eer aan en is minstens even stekelig als zijn ‘dragende plant’. Doe mij dan toch maar gewone vijgen, veel meer smaak en gewoon zonder handschoenen aan te pakken.

De tijd van vijgen zit er al bijna weer op. Een goede reden om er nog even goed van te genieten dus voor we weer opgaan in recepten vol gepocheerde peren en stoofvlees! Bij deze een erg simpel gerecht, heerlijk om voor de lunch te serveren ook goed in een grotere hoeveelheid te maken.

Vijgen en Geitenkaas – taart

Ingrediënten (per 4 stuks):

 • Bladerdeeg (4 plakjes)
 • 4-6 vijgen (afhankelijk van de grootte)
 • 80 gram zachte geitenkaas (naturel) (je kunt ook een sterkere kaas gebruiken, bijvoorbeeld gorgonzola)
 • Handje walnoten
 • Tijm
 • Zeezout

Bereidingswijze:

1. Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.

2. Prik met een vork gaatjes in het bladerdeeg en bak het bladerdeeg drie tot vijf minuten voor in de verwarmde oven op een plaat met bakpapier. Door het vooraf al even te bakken wordt het deeg beter gaar. Het vocht van de vijg kan er anders namelijk (ik spreek uit ervaring) voor zorgen dat het midden van het deeg niet gaar wordt.

3. Snij ondertussen de vijg in parten of in plakjes. Je kunt als je een grote vijg hebt deze ook gekruist insnijden zodat je hem rechtop neer kunt zetten.

4. Hak de walnoten grof. Verdeel de vijg(en), geitenkaas en walnoten over het bladerdeeg. Zorg dat de kaas niet te veel aan de rand ligt, wanneer het smelt gaat het immers uitlopen. Strooi wat tijm en een minimale hoeveelheid grof zeezout eroverheen.

5. Bak de taartjes in ongeveer vijf minuten af. Let hierbij op dat het deeg niet te donker wordt. Dien de taartjes warm of lauw op. Lauw kun je het eventueel afmaken met verse rucola.

Eet Smakelijk!

Optie: Je kunt dit gerecht ook als plaattaart maken. Plak in dat geval de ontdooide vellen bladerdeeg met wat ei aan elkaar. Leg het geheel op bakpapier en bak ook dit vijf minuten voor in de oven. Verdeel erna de vijgen, kaas, noten en kruiden over de taart. Bak de plaattaart daarna af in de oven. Je kunt dit overigens ook prima koud eten. Strooi er in dat geval eventueel nog wat verse rucola overheen.

Lees meer:

aubergine rolletjes

Aubergine rolletjes met Geitenkaas

SAMSUNG

Malse Lamsbout uit de Oven 

2 Responses to “Vijgen en Geitenkaas”

 1. Carolina says:

  ik heb wel een keer vijgen gegeten en ik vond ze toen erg lekker, maar weet niet goed waar ik ze bij mij in de buurt kan kopen. als ik ze kan vinden wil ik dit wel een keer maken.

  groetjes, Carolina

  • Elize says:

   Als ik vijgen koop, haal ik ze meestal bij de Turkse Supermarkt hier in de buurt of op de markt. In de reguliere supermarkt zijn ze vaak vrij prijzig. Daarnaast heb ik het geluk van een vriendin die me geregeld wat dadels toeschuift die uit de tuin van haar ouders. Klaarblijkelijk is Nederland tegenwoordig een prima klimaat om vijgen in te laten groeien! :)

   Laat je me als je het gemaakt hebt weten hoe het gesmaakt heeft?

Laat een bericht achter:

“Happiness quite unshared can scarcely be called Happiness; it has no Taste.”

 

© Copyright Eat Cook Love and Travel – Blog