Linzensoep

red_lentil_16x9

Recent ontving ik een mail, een leuke mail! We kennen hem misschien nog wel uit een grijs (of zonnig) verleden waar hij een recept met ons deelde naar aanleiding van Sweet Memories uit Suriname; kip ketjap. Dit keer vormden geen zoete herinneringen uit het verleden maar een combinatie van verveling en simpele lekkere trek in soep de aanleiding voor zijn bericht. Lees hieronder zijn bericht over zelfgemaakte linzensoep ;

———————————————————————————————————————————————————————–

Om maar eens onbescheiden te zeggen dat een soep erg geslaagd is en ik het uit het hoofd gemaakte recept toch wel wilde bewaren, besloot ik het op te schrijven en te delen met Eat, Cook & Love.

‘s Morgens in een uurtje van verveling en ik die een soep voor het weekend wilde maken, wierp ik een blik in de koel- en voorraadkast om te kijken wat er nog in huis was. Onderstaande ingrediënten verschenen op mijn aanrecht en daaronder lees je terug hoe deze soep gemaakt kan worden. En echt, het is een aanrader! En klaar is slechts een half uurtje.

Ingrediënten

 • 2 kopjes rode linzen, schoongespoeld
 • 1 bouillon (kip) blokje
 • 1 biologische kipfilet in kleine stukjes gesneden
 • ½ prei
 • 1 grote ui in grove stukken
 • 1 blikje kikkererwten **
 • 1 blik gepelde tomaten
 • 2 teentjes knoflook in stukjes
 • 2 theelepels râs al hânout (verkrijgbaar bij Turkse Supermarkt, op de markt of bij supermarkten bij uitgebreider assortiment)
 • 1 theelepel harissa
 • 1 ½ liter water
 • 1 eetlepel olijfolie

** Kikkererwten uit blik zijn sneller en gemakkelijker te gebruiken, maar hebben wel minder smaak. Wil je  minder last minute deze soep maken? Koop dan gedroogde kikkererwten, laat die vervolgens een nacht lang weken in water en kook ze voor je ze in de soep bereidt gaar in water. Let er bij het weken op dat je voldoende water in de bak doet, want kikkererwten nemen eenmaal geweekt enorm toe in volume. 

Bereidingswijze:

1. Vul de waterkoker met voldoende water en zet deze vast aan.

2. Terwijl het water kookt spoel je de linzen goed af, snijd je de ui, knoflook en prei in stukken.

3. Fruit de ui en de knoflook kort aan in je olijfolie en voeg de prei en de râs al hânout toe. Bak dit zo’n 3 minuutjes goed aan. Doe dan het gekookte water, het bouillonblokje, de linzen en de helft van de kikkererwten erbij om het vervolgens 10 minuten te koken.

4. De tussentijd kun je gebruiken om de kipfilet in stukjes te snijden, maar denk eraan, na zo’n 5 minuten moet je de tomaten en je harissa toevoegen.

5. Is de kooktijd voorbij, zet je gas even uit, pak je staafmixer en pureer je soep totdat deze glad is.

6. Als de soep glad gepureerd is kun je het gas weer laag aanzetten. Roer de stukjes kipfilet erdoor en kook je op een laag vuur je soep nog 5 minuutjes.

7. Tot slot laat je de soep lekker op het aanrecht laten staan wachten om het later opnieuw op te warmen en op te eten. Uiteraard lekker met wat Turks of Marokkaans brood!

Eet smakelijk! (En het klopt, de soep is een dag later nóg lekkerder!)

De foto komt van deze bron.

 

Laat een bericht achter:

“Happiness quite unshared can scarcely be called Happiness; it has no Taste.”

 

© Copyright Eat Cook Love and Travel – Blog