Wildsoep met Paddenstoelen En Croûte

Gisteren was dan de grote dag, de dag van de Tokaji! Mocht je nu denken ‘huh, Tokaji?’ klik dan maar even op de hier voorgaande link. De Tokaji zou echter pas geschonken worden bij het dessert en om nou slechts een dessert te serveren ter ere van de Tokaji  is voor kookfans ook zo wat.. Dus aan de slag!

Het is altijd een zoektocht, als we met elkaar gaan koken. Een teveel aan kookboeken, Allerhandes en een stapel Delicious en Foodies waar je u tegen zegt is daar de oorzaak van. Hoeveel van deze dingen hebben we niet in ons bezit zonder dat we er gebruik van maken? Dus daarom deze keer het goede idee van deze lieve vrienden om uit één Delicious alledrie de gerechten te kiezen..

Het eerste gerecht wat we hebben gekozen is de ‘Wildsoep met paddenstoelen en croûte’.

Als voorbereiding voor het gerecht ben ik op zoek gegaan naar lekkere paddenstoelen, en heikele tocht kan ik je vertellen want veel groenteboeren en supermarkten blijven toch steken bij de klassieke champignon of met een beetje fantasie de oesterzwam of shii-take. Die laatste heb ik overigens met plezier wel toegevoegd aan het ‘arsenaal’ aan paddenstoelen in deze soep. Een leuke wetenschap is dat de Shii-take in de traditionele Chinese geneeskunde een belangrijke rol speelt, dus dat is een positieve bijkomstigheid.  De paddestoel bevat vitamine B1, B2, B12 en vitamine C, hij is bloeddruk en cholesterol verlagend.. én bevat veel eiwitten. Gezonde en ontzettend smaakvolle keuze dus. Naast de shii-take is de keuze gevallen op de ‘Pied de Mouton’, ook wel gele stekelzwam genoemd, een mooie grote vlezige paddenstoel. Tot slot sluiten ‘Golden Enoki’ en de kastanjechampignon de rij. Gedroogd heb je voor dit recept eekhoorntjesbrood (porcini) nodig.

Voorbereiding:
De porcini moet ongeveer 15 minuten in 300 ml lauw water worden geweekt. Vervolgens verhit je wat olijfolie in een pan, waar later ook het vocht voor de soep bij kan. Hierin fruit je de sjalot/ui en de knoflook in aan, een minuut of drie. Na deze drie minuten bak je ook de paddestoelen even mee die je in kleinere stukken hebt gesneden. Als dit 2-3 minuten heeft meegebakken voeg je de porcini mét het gezeefde weekvocht toe, samen met de wildfond (de ijverigen kunnen dit uiteraard ook zelf maken) en de tijmblaadjes. Dit moet een minuut of vijf koken en op smaak gebracht worden met peper en donkere sojasaus.

Bereiding:
Verwarm eerst de oven voor op 180 graden waarna je vier ovenbestendige soepkommen vult met de bovenstaande soep. Bovenop de soep strooi je wat verse lente-ui. Vervolgens neem je de velletje bladerdeeg op het keukenblad en rol je die een klein beetje uit.. (beetje bloem op je werkblad vooraf is handig). De vellen bladerdeeg leg je over de randen van de soepkommen heen en deze druk je vervolgens goed vast. Het deeg kun je vervolgens bestrijken met wat ei alvorens je de kommen in de oven zet. Na zo’n 25 minuten kun je ze met nog een takje peterselie erbovenop serveren.. het was smullen!

Ingrediënten:

 • 25 gram porcini (eekhoortjesbrood gedroogd)
 • 2 el olijfolie
 • 1 ui/2 sjalotjes, fijngesneden
 • 1 teentje knoflook, fijngesneden
 • 250-300 gram gemengde paddenstoelen (wij hebben gekozen voor shii-take, pieds de Mouton, Golden Enoki en de kastanjechampignon)
 • 1 tl tijm
 • 400 ml wildfond
 • sojasaus
 • 3 bosuitjes in ringetjes
 • 4 velletjes bladerdeeg als je het kant en klaar koopt
 • ei om bladerdeeg in te smeren
 • peterselie

Eet smakelijk!

Ps. Mocht je je nog zorgen maken, de Tokaji wijn was heerlijk! Daarover kun je meer lezen bij het recept ‘kersentaartje

Laat een bericht achter:

“Happiness quite unshared can scarcely be called Happiness; it has no Taste.”

 

© Copyright Eat Cook Love and Travel – Blog