Zoek de verschillen.. Steak alla pizzaiola

SAMSUNG Steak a la Pizaaiola

 

 

 

 

 

 

 

Een tikkeltje jaloers word ik altijd op mensen die van nature goed zijn in iets ‘mooi opdienen’. Stiekem hou ik ook gewoon van boerse gerechten, een lange tafel vol met mensen, flessen wijn op tafel en zelf opscheppen waar je zin in hebt. Alles in potten en pannen, vieze glazen en kringen op diezelfde lange tafel. Bij voorkeur met de Italiaanse of Spaanse zon erbij kado. Maar als je jezelf als ‘hobbykok’ tegenwoordig een beetje serieus wilt kunnen nemen schijn je borden mooi op te moeten kunnen maken. Ik denk dat het net is als bij het volgen van een recept, ik ben er gewoon niet precies genoeg voor. Ik kan er een heel romantische uitleg aan geven dat ik kook met gevoel, dat ik al mijn liefde in mijn eten stop (en het meest ernstige hiervan is dat ik er zelf nog in geloof ook), maar het komt er uiteindelijk op neer dat ik dit niet kan. Au!

Zo ziet de ‘Steak alla Pizzaiola’ er in de Delicous uit als krokant gebakken vlees, met precies de juiste hoeveelheid smeuiige saus. Bij mij daarentegen lijkt het op een Crime-Scene van een recent gepleegde moord, en dan ook nog eens op een bord wat nog vochtig leek van de afwas waardoor de bloedrood gekleurde saus uit lijkt te zijn gelopen. Zucht.

Maar goed, eerlijk is eerlijk, ook dit moet ik aan jullie tonen. Het is niet altijd ‘Pais en Vree’ in de keuken. In mijn keuken dan. Soms is het gewoon een slagveld en wordt een gerecht niet helemaal zoals het oorspronkelijk vermoedelijk bedoeld is.

Juist dit keer heb ik overigens een poging gewaagd mij te houden aan een recept en ik heb tevens direct besloten dat plan voor in de toekomst direct weer naar de prullenbak te transporteren. Blijven proeven wat je bereidt en vervolgens aanpassen naar je eigen smaak ligt me nou eenmaal meer dan me te houden aan een recept. En warm, smakelijk en voldoende eten ligt me nou eenmaal meer dan een esthetisch verantwoord opgediend bord waarbij je moet zoeken naar je groentes. Zo, dat is ook weer goed gepraat.

Ps. Voel je vrij een comment achter te laten als je een vraag hebt over een recept of ingrediënt of als je iets anders wilt delen.

Hieronder dus het recept zoals ik het een volgende keer zou doen:  (voor vier personen)

Neem zes-acht tomaten en snij deze bovenin in met een kruisje. Laat vervolgens water aan de kook komen en dompel daar de tomaten ca 30 secondes-1 minuut in onder. Hierna kun je gemakkelijk het vel van de tomaat verwijderen. Als je dit te veel werk vindt kun je ook een blik gepelde tomaten kopen. Pureer de tomaten vervolgens tot een redelijke egale ‘mousse’.

Laat het vlees tijdig op kamertemperatuur komen. Ik heb entrecote (ca 2 cm dik) gebruikt voor dit gerecht, je kunt eventueel ook een (kogel)biefstuk gebruiken. Bestrooi de entrecotes met grof peper en zout. Verhit een koekenpan op hoog vuur en zet het vuur wat lager als de pan goed heet is. Doe wat olijfolie in de pan en wacht tot het begint te roken (tip; zet je afzuigkap aan, anders zit je een half uur in de mist). Bak de entrecote ca 2 minuten per kant voor Rare en 3 minuten voor Medium-rare. Nog verder doorbakken is zonde, dus ik weiger ten aanzien daarvan de baktijden op te schrijven. Laat de entrecotes als ze zijn gebakken rusten in aluminiumfolie, losjes om het vlees heen gewikkeld.

Zorg dat je borden warm zijn; zet ze bijvoorbeeld in een oven op 50-60 graden.

De pan waarin je het vlees hebt gebakken was je niet af, maar gebruik je ook voor het maken van het vlees (scheelt weer in het slagveld). Laat ca 1 el bakvet/olie in de pan en fruit hier de sjalotjes die je fijngesneden hebt in aan, samen met de fijngesneden knoflook en de rode peper (ca 3-4 minuten, niet laten kleuren). Vervolgens voeg je een eetlepel tomatenpuree toe en bak je dit nog mee met de sjalotjes, knoflook en de rode peper. Dit bak je nog ca 1 minuut. Daarna voeg je ongeveer 50 ml rode wijn toe samen met de puree/mousse van de tomaten die je eerder hebt gemaakt. Laat dit geheel samen met een takje oregano of wat gedroogde oregano nog ca vijf minuten inkoken, zorg dat je de aanbaksel van het vlees goed loskrijgt van de modem, dit geeft veel smaak af. Voeg ook het vocht van het vlees was vrij is gekomen in het aluminiumfolie nog toe aan de saus en serveer het vlees op een bord. Serveer de saus nadat je hem met peper en zout op smaak hebt gebracht eroverheen, ernaast of eronder, net zoals jij het geschikt acht. In het oorspronkelijke recept moet er verse peterselie over het gerecht, wat ik braaf had gedaan. Zelf vond ik dit echt niet heel erg lekker, dus of weinig peterselie of bijvoorbeeld vervangen door basilicum (zou ik een volgende keer doen).

Lekker om te serveren met een rucola salade of met Ciabatta.

Ingrediënten:

 • 4 entrecotes van ca 2 cm dik
 • 1 el olijfolie
 • 6-8 tomaten
 • 1 kleine ui of 1 grote sjalot, fijngesneden
 • 4 tenen knoflook, fijngesneden of geperst
 • 1 rode peper, fijngesneden (zonder zaadlijst)
 • 1 el tomatenpuree
 • 50 ml rode wijn
 • takje oregano of gedroogde oregano
 • Peterselie of Basilicum
 • Evt: rucola salade of Ciabatta
 • Peper en Zout

 

Laat een bericht achter:

“Happiness quite unshared can scarcely be called Happiness; it has no Taste.”

 

© Copyright Eat Cook Love and Travel – Blog