Zoete Aardappel met Truffelmayonaise

Sweetpotato
Met een gevoel van verbazing en ongeloof aanschouw ik het paradijselijke tafereel wat zich voor, naast en achter mij afspeelt. De witste stranden trekken zich als de normaalste zaak van de wereld in een rustig tempo aan ons voorbij terwijl wij ons in de blauw geschilderde bangka voortbewegen over het heldere, schone en zo mogelijke nog blauwere water dan de boot is. De zon is langzaam aan het zakken en kleurt de lucht rood-oranje, we naderen het volgende eiland wat ons verblijf zal zijn voor de nacht. Onderweg naar mijn snorkel om de schoonheid onder water te zien als ik naar onze slaapbestemming zwemt valt mijn oog op één van de jongens van Tao die zich over de (10 cm dikke?) drijvers van de boot beweegt alsof het een tweebaansweg betreft. Ik onderdruk de neiging mezelf te knijpen om te checken of dit een droom of de realiteit is. Au! Het is geen droom…
palmbomen

tao2

tao1

Nog voordat we aankomen op het eiland krijgen we gekarameliseerde zoete aardappel als ‘snack’. Op zo’n 2 vierkante meter en een deinende boot verricht de kok die meevaart wonderen. Later meer over Tao! Nu de zoete aardappel…

Voor de FoodBlogSwap mocht ik deze maand koken van de blog van Vanessa: Culinessa. Superleuk, omdat ik haar blog nog niet kende en het heerlijk scrollen is langs alle recepten, interviews en de fijne foto’s. Zowel de Vietnamese, Surinaamse als de Thaise recepten waren ontzettend verleidelijk, maar de frieten van zoete aardappel hebben me verleidt door de fijne herinneringen eraan. Maar vooral Vanessa zelf natuurlijk met haar krachtige en overtuigende woorden voor deze schoonheid!

De zoete aardappel behoort tot een zetmeel houdende groente-familie. Het is een groente die veel vitamines en mineralen bevat en dientengevolge niet alleen een lekkere maar ook een gezonde keuze is en een prima alternatief voor de gewone aardappel op zijn tijd. Wil je lezen waarom de zoete aardappel nou precies zo gezond is? Klik dan hier naar door.

Ingrediënten (voor 2-3 personen):

– 400 gram zoete aardappelen
– Olijfolie (of kokosolie)
– Zeezout
– (chili-poeder)20140521_194239

Bereidingswijze:

1. Snij de zoete aardappelen in de vorm van friet, ongeveer 1 cm dik en doe ze in een schaal met koud water voor ongeveer een uur.
2. Verhit je oven na vijftig minuten op 220 graden Celsius (kan per type oven verschillen!)
3. Giet de aardappelen en dep ze af met een doek. Besprenkel ze na het drogen met ca. 2 et olijfolie of doet dit als ze op de bakplaat liggen met een kwastje.
4. Leg ze op een bakplaat met voldoende ruimte tussen de frieten (op bakpapier) en bestrijk met een kwastje een minimale hoeveelheid olie over de frieten. Vanessa gebruikt hiervoor olijfolie, een alternatief zou ook kokosolie kunnen zijn.
5. Bak ze voor ongeveer 15 minuten, draai ze om en laat ze ook aan de andere kant nog 10 minuten bakken. Heerlijk met de door Culinessa gesuggereerde truffelmayonaise, maar ook heerlijk met een lichte yoghurt-knoflook saus. Yum!

Eet smakelijk! Bedankt Vanessa!

tao3

Laat een bericht achter:

“Happiness quite unshared can scarcely be called Happiness; it has no Taste.”

 

© Copyright Eat Cook Love and Travel – Blog