Zomerse Lasagne (met doperwten, ricotta en nectarine)

Zomerse Lasagne – “Een kleine 300 kilometer is het nog maar, laten we gewoon de toeristische route nemen”. Het kan bijna niet anders dan dat het mijn woorden zijn geweest een jaar of 10, 11 geleden, tijdens onze eerste vakantie samen. Zuid-Frankrijk was de bestemming, gewapend met een De Waard tent in de achterbak gingen we op pad. In plaats van via de tolweg te rijden, kozen we ervoor om de Route Napoleon te rijden. Om ‘af te snijden’. Ik weet niet of één van jullie hem ooit gereden heeft; er valt veel over te zeggen maar de term ‘efficiënt’ valt daar zeker niet onder. Het is een prachtige route vol majestueuze rotswanden, imposante uitzichten, flinke klimmen en (ok, ok, door mijn hoogtevrees gekleurde) steile afgronden. En dat alles in een auto (zonder airco en mét (mijn) angstzweet) die slechts in zijn 2e versnelling naar boven kwam.

pexels-photo-66100-large

Maar het mocht de pret niet drukken hoor. We hebben er ‘maar’ een uur of 10 over gedaan en kwamen om half 8 al op onze bestemming waar we aldaar onze de waard tent (lees: heeeeel veel haringen in de grond slaan) op mochten zetten op een lekkere stevige rotsachtige grond. In de schemer. Hulp van de nieuwe buren ijdel afgeslagen uiteraard, we konden het natuurlijk best helemaal zelf. Tot bleek dat we het grondzeil een halve meter te ver naar links hadden gelegd, of de tent een halve meter teveel naar rechts. En tot bleek dat het tentzeil binnenstebuiten zat.

Blijkt dus prima te kunnen trouwens hè, dat tentzeil binnenstebuiten en wat mieren als huisdieren. Want opnieuw opzetten was natuurlijk geen optie :)

Maar goed, die zomer moesten we met onze spaarzame studenten centjes eten kopen in de Franse supermarkten. Het werd vooral ‘harcicot verts’ met kip, als ik het me goed herinner. En nectarines. Heel veel nectarines. Want: lekker (en simpel)!

Bij deze dan ook een recept voor een super lekkere lauw-warme zomerse lasagne, met o.a. jawel: nectarine. Heerlijk voor een warme (na)zomerdag!

IMG_20160717_200940

Het Recept: Zomerse lasagne met doperwten, nectarine en ricotta

Ingrediënten (voor 2-3 personen):

 • Verse doperwten of sperziebonen (200 gram)
 • 1-2 nectarines (afhankelijk van de grootte)
 • 50 gram rucola
 • 2-3 verse lasagne vellen (1 per persoon)
 • Pancetta (100 gram)
 • Ricotta 150 gram
 • Pijnboompitten (30 gram)
 • Peper (ik gebruikte pul biber) en zout
 • (eventueel: citroenrasp)

Bereidingswijze:

 1. Kook de doperwten (of snij de sperziebonen in kleine stukjes) en kook tot ze gaar zijn.
 2. Rooster de pijnboompitten in een pan (zonder olie). Zet een pan op het vuur en hou de pan met de pijnboompitten in beweging. Blijf hierbij, want ze kunnen opeens heel hard gaan. Haal ze direct uit de pan.
 3. Was de nectarines goed en snij ze in kleine blokjes (met schil).
 4. Gebruik de pan waar je de pijnboompitten in hebt geroosterd en bak hierin de pancetta uit op laag vuur. Als je de pancetta goed hebt uitgebakken leg je het op keukenpapier of even in een vergiet.
 5. Meng de doperwten/bonen, de nectarine en de ricotta door elkaar. Voeg de helft van de pijnboompitten toe. Breng op smaak met peper en zout (de pancetta is ook al zout!) en eventueel met rasp van een citroen.
 6. Snij de (verse) lasagne vellen door drieën. Kook de lasagne vellen tot ze gaar zijn en haal ze uit de pan.
 7. Begin met het bouwen van de lasagne. Leg iets van het ricotta mengsel op het bord, leg er wat rucola en vervolgens een (1/3e) lasagne vel op. Herhaal dit tot de lasagne vellen op zijn, en eindig met het wat rucola en het ricotta mengsel bovenop. Verdeel hier de resterende pijnboompitjes over.

Heb je plakjes pancetta in plaats van gesneden? Verdeel ze dan als een extra laag tussen deze zomerse lasagne door.

Eet Smakelijk!

 

Laat een bericht achter:

“Happiness quite unshared can scarcely be called Happiness; it has no Taste.”

 

© Copyright Eat Cook Love and Travel – Blog