Gegrilde Langoustine met Homemade Bisque

Langoustines3Waar ik in de veronderstelling was dat ik slechts oprecht mijn enthousiasme en ‘onder de indruk zijn’ met jullie deelde in mijn mijmer-mijmer stukje over Andalusië was mijn lieve collega het daar hartgrondig mee oneens. Volgens hem was het een venijnig staaltje ‘de ogen uitsteken’, toch R.? Ik proefde gewoon een klein beetje jaloezie, dat begrijpen jullie. Alle begrip ervoor hoor, moeten accepteren dat de herfst hier vol zijn intrede heeft gedaan én het extra druk hebben omdat een collega geniet van zon, zee, wijn, uitzicht en, nou ja.. er ook nog over mijmert. Het valt allemaal niet mee!

Ik zal dan ook niet opnieuw een lofrede afsteken over die heerlijke, magische, mooie, adembenemende plek in het Zuiden van Spanje, maar wil wel een recept via dit luik doorgeven wat in ieder geval bij het aanschouwen van de Langoustines2Spaanse ondergaande zon heerlijk heeft gesmaakt! Op het oog en naar horen chique <die Q in het woord bisque helpt>, maar eenvoudig om te maken!

Recept: Langoustines met een Eenvoudige Homemade Bisque.
Niveau: gemiddeld – Aantal personen: 2-3

Een bisque, ofwel een schaaldierensoep, is een soort bouillon gemaakt van zoals de naam al zegt; schaaldieren. Voor dit gerecht maak ik de bisque van langoustines, een zeekreeft die 10-24 cm groot kan worden. Let er op bij aankoop van je langoustines dat ze pikzwarte ogen hebben en een glimmend pantser, dan zijn ze nog vers.

Het maken van een bisque kun je zo complex en eenvoudig maken als je zelf wilt. Officieel hoor je een veelvoud aan ingrediënten te gebruiken én hoor je de hele boel te flamberen met cognac of een andersoortige drank met een hoog alcohol percentage, maar ik heb deze keer voor een minder complexe variant gekozen, die wel ook ontzettend lekker is.

Langoustines1Ingrediënten:

 • Langoustines ca. 500-600 gram (neem grote langoustines als je de keuze hebt)
 • 2-3 sjalotjes
 • 1-2 tenen knoflook
 • 1-2 grote vleestomaten
 • 150 ml witte wijn
 • Tijm
 • Peper en Zout
 • Olijfolie Extra Vergine

Bereiding:

1. Pel de langoustines en hou de schalen apart. Kijk hier hoe je de langoustines eenvoudig kunt pellen, vergeet  niet om de darmen te verwijderen! Leg de langoustines vervolgens afgedekt weg en begin met het snijden van de overige ingrediënten.

2. Snij de sjalotjes, tenen knoflook en vleestomaten in stukjes. Hoe kleiner de stukjes zijn hoe meer smaak de ingrediënten af kunnen geven, het maakt niet uit als de stukjes niet even groot zijn. Benut de hele tomaat, het vocht van de tomaat vormt een deel van de bouillon.

3.  Neem een grote soeppan en verwarm deze met wat olijfolie. Bak vervolgens de schalen en koppen van de langoustines met de sjalot en de knoflook 10 minuten op hoog vuur. Blus dit alles met de witte wijn en eventueel wat extra water. Breng dit vocht aan de kook zodat de alcohol kan verdampen en voeg de tomaten toe. Zet na ongeveer 5-10 minuten het vuur zo laag mogelijk en laat de bouillon ongeveer een uur trekken met een deksel op de pan. Voeg indien nodig wat extra water toe.

4. Bij deze stap kun je ervoor kiezen om eerst het bovenstaande mengsel te mixen/pureren waarna je de bouillon 1 of 2 keer door een zeef haalt. Het resultaat is een mooie gebonden oranje bouillon met een heerlijke vissige smaak. Mocht het nog wat te dun zijn kun je het nog iets verder in laten koken.

5. Grill vervolgens de langoustines afhankelijk van de grootte aan beide kanten 3-5 minuten. Als je zeker weet dat je een vers product hebt kun je het beter aan de korte kant grillen dan aan de lange kant. Vergeet niet dat  het nog wat door gaart als je ze na het bakken even laat rusten.

Serveer de langoustines met een lekkere salade van bijvoorbeeld venkel. Zorg dat de groentes die je gebruikt fijn gesneden zijn. Sprenkel op het laatste moment de bisque-(saus) over het gerecht heen.

Eet Smakelijk!

Langoustines

 

 

2 Responses to “Gegrilde Langoustine met Homemade Bisque”

 1. annemieke says:

  Kan me in beide reacties verplaatsen van mijn beide collega’s.

  • eatcooklove says:

   Ik ook hoor Annemieke.. ;-) In Remco dan haha.. Maar de intentie was ok ;-) En misschien wil ik R dan zelfs ook wel het adres geven.. om het goed te maken haha. X Elize

Laat een bericht achter:

“Happiness quite unshared can scarcely be called Happiness; it has no Taste.”

 

© Copyright Eat Cook Love and Travel – Blog